Zoeken
Share share mail

Nieuws

01 mei 2017

Triple P helpt opvoedingsondersteuning migrantenouders verbeteren

Migrantengezinnen maken weinig gebruik van opvoedhulp. Krista van Mourik, promovenda bij het Leids Universitair Medisch Centrum onderzocht de behoeften en kwam tot de conclusie dat een aangepaste versie van de Triple P Oudercursus goed aansluit bij de behoefte van deze ouders.

 

Uit diepte-interviews met ouders van Marokkaanse en Antilliaanse afkomst en met Nederlandse ouders (vrijwel allemaal uit achterstandswijken) bleek dat zij veel stress ervaren, bijvoorbeeld door criminaliteit en drugsproblemen in de wijk en discriminatie. Deze stress kan veel invloed hebben op de opvoeding. Om deze reden werd er een sessie over omgaan met stress en emoties toegevoegd aan de Triple P Oudercursus.

 

Uiteindelijk hebben er ouders deelgenomen met diverse achtergronden, ouders van Nederlandse, Marokkaanse en Antilliaanse afkomst, maar ook ouders uit Syrië en Mexico. Ouders vonden het waardevol om stil te staan bij de invloed van stress en emoties bij het opvoeden. Zo waren er ouders die vertelden over hun heimwee naar familie in hun land van herkomst. Zij gingen samen nadenken over oplossingen.

 

Naast de (kwalitatieve) ervaringen van ouders wordt er ook nog effectonderzoek gedaan naar de toevoeging van de extra sessie. Afhankelijk van die resultaten komt de sessie over het omgaan met stress en emoties breed beschikbaar in Nederland.

 

Meer informatie over het onderzoek van Krista van Mourik is te vinden in Mediator 22 van ZonMw.

 

Bron: nieuwsbrief ZonMW Jeugd, maart 2017.