Zoeken
Share share mail

Nieuws

06 oktober 2016

Nieuw onderzoek toont aan: Triple P Online zorgt voor afname symptomen ADHD

Een onderzoek dat is uitgevoerd in Nieuw-Zeeland heeft aangetoond dat Triple P Online het eerste online opvoedprogramma is dat symptomen van ADHD bij kleuters en ouderlijke stress vermindert.


De uitkomsten zijn in lijn met de internationale richtlijn ADHD waarin wordt geadviseerd om bij kleuters met symptomen van ADHD evidence-based opvoedprogramma’s in te zetten voordat er medicijnen worden voorgeschreven. Ook in de Nederlandse richtlijn ADHD voor jeugdhulp en jeugdbescherming wordt aangeraden om opvoedingsondersteuning te bieden:
“Een oudertraining is de behandeling van eerste keus voor kinderen jonger dan zes jaar en voor jeugdigen vanaf zes jaar met lichte tot matige ADHD.”

 

Aan het onderzoek van de Universiteit van Auckland - gepubliceerd in the Journal of Attention Disorders - deden 53 gezinnen mee met een kind van 3 of 4 met extreme mate van hyperactivteit en onoplettendheid.

 

De gezinnen werden inschreven voor de acht modules tellende online versie van Triple P (Triple P Online), waarin ze praktische strategieen leerden voor het omgaan met het lastige gedrag van hun kind. Daarnaast werden ze twee keer gebeld door een Triple P getrainde professional voor de ondersteuning bij het toepassen van de strategieen in de eigen gezinssituatie.

 

Onderzoekers Dr Nike Franke en Dr Louise Keown geven aan dat ouders het extreme gedrag van kinderen met ADHD vaak uitdagend en stressvol vinden.


“De kinderen hebben soms ook moeilijkheden in sociaal contact met hun leeftijdsgenootjes en ouders kunnen zich hiervoor schamen en zichzelf schuldig voelen” zegt Dr Keown.


Maar na het doen van Triple P Online rapporteerden ouders significant lagere niveaus van stress en depressie en gaven aan meer tevreden te zijn over hun rol als ouder, aldus Keown. Veel ouders gaven aan meer vertrouwen te hebben in hun opvoedvaardigheden en gaven bovendien aan dat het gedrag van hun kind beter te hanteren is.


“De realiteit is dat er soms obstakels zijn voor het aanbieden van face-to-face opvoedprogramma’s om ouders te ondersteunen bij het omgaan met de symptomen die samenhangen met ADHD van hun kleuter, vooral in kleine gemeenschappen… en niet alle ouders willen om hulp vragen,” zegt Dr M Keown.


“Een effectief online opvoedprogramma zorgt ervoor dat ouders makkelijk ondersteuning kunnen krijgen, vanuit hun eigen huis én anoniem, dit is iets wat veel ouders willen.”


“ADHD kan leiden tot problemen op lange termijn, zoals een moeilijke relatie met ouders, leerkrachten en leeftijdsgenootjes en slechte schoolprestatie. Het is daarom belangrijk om zo vroeg mogelijk in te grijpen.”