Zoeken
Share share mail

Nieuws

23 oktober 2013

Opvoedmethodiek ConnXionz werkt goed in de residentiële jeugdzorg

De residentiële jeugdzorg van De Rading heeft goede ervaringen opgedaan met ConnXionz, een opvoedmethodiek voor groepsopvoeders van tieners met ernstige gedragsproblematiek.

In de residentiële zorg voor jongeren met zeer complexe gedragsstoornissen was er geen evidence-based opvoedmethodiek beschikbaar. ConnXionz is een toepassing van de Triple P methodiek binnen de residentiële jeugdzorg. De  interventie  is gericht op het vergroten van de competenties en het zelfvertrouwen van beroepsopvoeders bij de zorg voor de jongeren, zodat zij beter kunnen omgaan met veelvoorkomende sociale, emotionele, ontwikkelings- en gedragsproblemen van tieners.

 

In een samenwerking tussen het Trimbos-instituut, het Nederlands Jeugdinstituut, De Rading en de Australische ontwikkelaars is ConnXionz binnen De Rading geïmplementeerd  Tijdens deze  proefimplementatie  is gekeken naar de effecten van ConnXionz op het gedrag van de jongeren en de pedagogisch medewerkers.  De resultaten laten zien dat de opvoedvaardigheden en competenties van de beroepsopvoeders verbeteren. Ook verminderen volgens de beroepsopvoeders de emotionele- en gedragsproblemen van de jongeren, verbetert de communicatie met de jongeren, nemen conflicten af en is het contact met de jongeren positiever.

 

De jongeren rapporteren een verslechtering van het positieve contact met de beroepsopvoeders en een toename van conflicten. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de verandering in benadering in eerste instantie weerstand oproept bij de jongeren. Denk hierbij aan een meer positieve benadering door de beroepsopvoeders, een consequentere  aanpak door alle beroepsopvoeders en meer focus en vasthoudendheid in het stellen en bereiken van doelen. Verder onderzoek is nodig om deze verklaring te kunnen onderbouwen.

 

Lees meer in het rapport van de proefimplementatie.